För handledare

Till dig som är handledare:

1. Visa övriga hur de olika momenten går till
  2. Håll tiderna under dagen7.30-12.00 insläpp 15.30 lördag 13.30 söndag. Insläppet görs av handledare och den privata som har stallet på lördagar och på söndagar ihop med instruktören som arbetar. (Jenny)
  3. Ansvara för att allt går säkert till
  4. Ansvara för att alla har en uppgift och känner sig delaktiga
  5. Följer jourlistan

Genom gång av säker med häst:

Visa hur vi leder häst grimma och grimskaft/kedja

Gå in/ut ur boxen/spiltan: Glöm inte tala om för hästen att du kommer när du ska gå in till den.

Täcke av och på i vilken ordning vi gör det

Ta på: börja med att knäppa det fram vid bogspännet, det ska ligga slätt och spännas så mycket det går. Bukgjordarna ska ligga i kors under magen så att det främre spännet knäpps bak och det bakre knäpps fram. Bensnörena ska ligga i kors mellan bakbenen, det vänstra knäpps på höger sida och det högra knäpps på vänster sida.

Ta av: börja med att knäppa upp bensnörena på båda sidorna längst bak. Knäpp sedan upp bukgjordarna och sist öppnar vi bogspännet. Om det är ett ”snabbknäppe” öppna bara det.

In och utsläpp:

Här får endast du som är handledare + den som är ansvarig för privathästarna vara med. Elever som är över 14 år får delta. Visa först alla hur det går till och var dom ska var placerade. Tala om vad man ska tänka på när man går in till hästen för att släppa den/sätta fast den

Fodringen

Följ alla tider som finns angivna

Läs på foderlappen/foderkorten och väg nogaberätta lite om vikten av foderstat

(Fodring i hagarna måste göras över staketet ni får aldrig gå in i hagarna allt spill tas upp och läggs in i hagen)

Vid fodring avkraftfodret läs och mät upp noga.Diskutera de olika sorterna och hur de fungerar.

Visa skillnaden på hösilage, hö och halm

Mockning

Visa hur vi kör gödselvagnen och tänk på arbetshöjden

Visa hur vi skaka och håller grepen och kör skottkärran

Tala om att det bara är gödseln och urinen som ska med ut. Skaka om allt spån och sprid ut det gamla spånet över hela spiltan/boxen nytt strö lägger ni långt fram i spiltan eller i mitten av boxen och kratta ut högen lite grand. Bädden ska vara ca 10 cm tjock. Berätta varför.

Sopa och Kratta

Sopa alla klinker golv och cementgolv sadelkammare m.m

Kratta spångången så att endast spill följer med. Håll lätt i krattan. Kratta i ett sick sack mönster. Ta upp högarna och kör ut det på gödselstaden.

Vid behov duscha ni gången.

Berätta varför vi har spån gången

Stalljourtavlan

All information finns på stalljourtavlan läs noga och följ listan.

Tänk på att läsa alla instruktioner som står på respektive spilta eller box

Hör med den på privat sidan om ni tycker att det är svårt att tyda.

Att tänka på:Var först på morgonen och presenterar dig för föräldrarna och fråga om det är något särskilt du ska tänka på under dagen.

Du själv som handledare ska vara tillbaka till insläppet kl 15.30 på lördagar eller lektionsfri dag. Söndagar kl 13.30 innan lektionerna.

Fika: Det gör vi nu uppe i serveringen.

Uppdaterad: 04 FEB 2019 14:24 Skribent: Jenny Berggren Franzén