Är det dags att ta steget ut på tävlingsbanan?

Nu startar en kurs i Grönt Kort – kortet som gör dig behörig att delta i inbjudningstävling eller högre. Kortet krävs oavsett om du är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Det är ett bevis på att du har grundkunskapen som behövs inför en tävlingsstart.

Vem ska ta kortet?

Är du under 13 år så är det förälder/målsman som tar kortet och går kursen. Vi ser gärna att även barnet är med. Från 13 år kan du kan ta eget Grönt kort, när man som 13-åring tagit sitt Gröna kort så rider man på det.

Från 14 år måste du ha eget Grönt kort.

Hur går det till?

Grönt kortkursen består både av en fysisk träff med kursledare och en utbildningswebb.

Webbkursen är ca 10 timmar och består av test och frågor om Svenska Ridsportförbundets organisation, tävlingsfrågor i ridsportens grenar samt frågor om hästen. De fysiska träffarna är fördelade på fyra tillfällen och vi håller till på Eriksmåla Ridklubb i Lidahult.

Fysisk träff 1 tisdag den 17 oktober kl 17.30-20.00

Fysisk träff 2 tisdag den 24 oktober kl 17.30-20.00

Fysisk träff 3 lördag den 4 november kl 9.00-15.00

Provtillfälle tisdag den 7 november kl 17.30

I samband med anmälan kommer ni få möjlighet att arbeta med webbkursen.

Mer info och webbkursen hittar ni här: https://ridsport.se/utbildning/for-ryttare/gront-kort

Anmälan till info@eriksmalaridklubb.se senast den 10 oktober

Avgift: 450 kr för den fysiska kursen + 150 kr för webbkursen

Förkunskap som krävs

Deltagarna ska kunna rida hästen i samtliga gångarter med en god sits på ett säkert, balanserat och följsamt sätt och även kunna sadla, tränsa, visitera med mera. Rid krav gäller inte målsman, annan myndig person, kusk och voltigör.

Kraven motsvarar:

Ryttare – Genomfört och godkänt minst ryttarmärke III. – Fullföljt en start i någon av grenarnas lägsta tävlingsklass på klubbtävling. – Fullföljt ett Ryttartest eller Dressyrryttartest på klubbtävling.

Linförare – Ha gått en linförarkurs med godkänt resultat.

Voltigör – På ett tryggt och säkert sätt kunna visa grundövningar för minst lättklass i skritt. – Kunna hantera hästen på ett säkert sätt från marken vid skötsel, samt medverka vid av- och påklädning av hästens voltigeutrustning.

Kunskapskraven ska intygas av lägst SRL 1 eller C-tränare

Ladda ner dokumentet här